Rijnland Commissie legt risico’s van Peilbesluit bij inwoners Reeuwijk
Het gaat niet goed met het Peilbesluit Reeuwijk
Afgelopen woensdagavond was een delegatie van het VWR bestuur aanwezig in Leiden bij de vergadering van Commissie Voldoende Water van Rijnland vanwege het Peilbesluit Reeuwijk.
Rijnland is net als een gemeente een democratisch bestuurd orgaan. Zo waren er in 2015 Waterschapsverkiezingen en kon u uw stem uitbrengen op wie uw belangen daar bij Rijnland zou behartigen. Degenen die gekozen zijn maken deel uit van de Verenigde Vergadering van Ingelanden.
En net als bij de Gemeente of in den Haag worden er dan uit al die vertegenwoordigers commissies geformeerd die per onderwerp de Verenigde Vergadering van Ingelanden adviseert terzake van de door die vergadering te nemen besluiten.
VWR heeft bij deze Commissie gebruik gemaakt van haar inspraakrecht, zie tekst onderstaand.
Bij de behandeling van dit agendapunt leek het er in eerste instantie op, dat de commissieleden onze zorgen omtrent de risico’s van het Peilbesluit deelden en ook stevig vragen zetten bij de cijfermatige onderbouwing vanuit Rijnland van het Peilbesluit.
Echter de toezegging vanuit de Hoogheemraad, dat het peilverloop in het Reeuwijkse scherp gemonitord zou gaan worden en het in het vooruitzicht stellen, dat de gemaalcapaciteit de komende jaren vergroot gaat worden, was voor de Commissieleden voldoende om het Peilbesluit als z.g. hamerstuk in de Verenigde Vergadering te brengen.
Saillante argumenten in het betoog van die Hoogheemraad waren nog dat de ontwikkeling van dit peilbesluit nu ook al heel lang liep en dus nu wel dóór moest en er voldoende contact met het gebied is geweest. Dit laatste is een enkel subjectieve waarneming vanuit Rijnland, die niets zegt over de kwaliteit van die contacten. Wij stellen vast, dat dat contact hoogstens tot extra meetpunten in ons gebied heeft geleid, die nu dus naast voor peilbeheer voor die monitoring gebruikt gaan worden.
Gelukkig werd met het in het vooruitzicht stellen van het moeten vergroten van de gemaal capaciteit natuurlijk wel, zij het heel sluiks, toegegeven, dat deze nu echt niet op orde is, zoals wij dat met onze berekeningen aantonen.
Maar met enkel monitoren van het peil maal je het water niet weg en bijbouwen van bemalingscapaciteit voor ons gebied laat nog jaren op zich wachten en blijft er de voorzienbare extra bodemdaling door langduriger lage waterstanden.
De leden van de Commissieleden Voldoende Water van Rijnland leggen nu zo doelbewust de risico’s van dit nieuwe Peilbesluit bij u als ingelanden van het hele Reeuwijkse vanaf de A12 en de Plassen.
Die commissieleden namen gisteravond zo dus wel een heel grote verantwoordelijkheid op hun schouders, door enkel te vertrouwen op wat hen vanuit Rijnland wordt verteld. Klik hier voor het overzicht van de gisteravond aan het debat deelnemende commissieleden.
VWR komt wel op voor uw belangen als leden en de komende dagen ook via de Pers voor die van alle andere inwoners door u over de niet aanvaardbare risico’s van dit Peilbesluit te informeren.
En komt u vooral naar onze Ledenvergadering op 20 september, want daar vertellen wij u de laatste stand van zaken!
Inspraak op voorgenomen Peilbesluit Reeuwijk bij Rijnland
Inspraak op voorgenomen Peilbesluit Reeuwijk bij Rijnland op 13 september 2017 19:00 uur.
Geachte Commissieleden,
VWR, dé Vereniging van Watereigenaren en Rechthebbende Gebruikers in het Reeuwijkse, met meer dan 120 leden, behartigt de belangen van de watereigenaren en rechthebbende gebruikers en
komt op voor de natuurwaarden van het Reeuwijkse Plassengebied. Doelstelling is o.a. alle vormen van watergebruik, zoals recreatie, beroeps- en sportvisserij, jacht en natuurbehoud zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.
VWR is van mening, zoals ook al verwoord in onze Zienswijze van 20 juni 2017, die bij elkaar dik duizend steunbetuigingen uit het gebied kreeg, dat:
- kiezen voor het zuiveren van het inlaatwater een betere en zekerder oplossing is voor het bereiken van helder water dan het invoeren van een flexibeler peil in de zomer, door daarmee de inlaat van gebiedsvreemd voedselrijk water met 20% te beperken, waarbij de kans op het bereiken van helder water zeker nog niet is gegarandeerd.
- het handhaven van het huidige vaste peil van – 2,24 m NAP al jaren, zelfs binnen de door u aangegeven beheersmarge (+/- 5 cm), regelmatig niet blijkt te lukken.
- in de praktijk zal blijken dat bij het door nu voorgestelde sturen op een zomerpeil tussen -2,21 m en -2,29 m NAP, er vanwege die ruimere begrenzingen nog hogere en lagere extreme waterstanden zullen gaan optreden dan in de huidige situatie, met name door de beperkte maal- en inlaatcapaciteit van gemaal Burgvlietkade en de door de dammen in de slootjes beperkte afvoer efficiëntie van de inzet van gemaal Buleaus Brack voor ons peilgebied.
- de, in de zomermaanden aanzienlijk langere perioden met lagere oppervlaktewaterstanden , wel degelijk gevolgen zullen hebben op maaivelddaling en oude (paal) funderingen in ons gebied. Het onderzoek van Rijnland hield geen rekening met zulke tot 4 keer langere perioden.
Rijnland acht de risico’s bij uitvoering van dit voorgestelde peilbesluit aanvaardbaar. VWR acht de risico’s voor ons mooie plassengebied niet aanvaardbaar, want haar leden en alle andere inwoners in het Peilgebied dragen hiervan die risico’s.
In de laatste “Toelichting Peilbesluit”, wordt de capaciteit van het gemaal Burgvlietkade getoetst met de afvoerrichtlijn voor plassengebieden (Nota Bemalingsbeleid 2008).
Het blijkt dat uitsluitend met het wateroppervlak (831 ha) van de 4 afwaterende peilvakken gerekend wordt en het overige grondoppervlak (649 ha) wordt genegeerd.
Wij hebben op basis van het door Rijnland zelf aangeleverde cijfermateriaal in een berekening (gehele oppervlak + bijbehorende afvoerrichtlijnen) geconstateerd dat er een veel groter bemalingscapaciteitstekort is, dan zoals dit nu in de Toelichting wordt voorgerekend.
In de toelichting wordt vermeld dat het gemaal Buleaus Brack in Bodegraven 25 m3 per minuut over heeft. In een recent factsheet van Rijnland inzake “Watergebieds-plan Reeuwijk – Analyse gemalen Reeuwijk e.o.” wordt echter geschreven dat gemaal Buleaus Brack niet meer voldoet aan de afvoerrichtlijn voor het achterliggend gebied.
Wij hebben in bijgevoegde spreadsheet berekend, dat dit gemaal samen met het gemaal Burgvlietkade 65 m3/minuut aan capaciteit voor ons Peilgebied te kort komt.
Geachte commissieleden,
Wij hopen duidelijk te hebben gemaakt dat wij goede argumenten en grote zorgen hebben bij Rijnlands onderbouwing van het voorstel tot dit nieuwe peilbesluit. Op grond van bovenstaande vindt VWR het voorgenomen Peilbesluit veel te riskant en verzoeken wij u:
- vooralsnog het bestaande Peilbesluit te handhaven,
- door een onafhankelijke derde deskundige partij een risicoanalyse te laten opstellen over de consequenties van dit voorliggende Peilbesluit inclusief de voorhanden gegevens van Rijnland
en daarin ook de effecten van klimaatverandering, helder water en maaivelddaling voor ons mooie plassengebied mee te nemen.
Dank voor uw aandacht.