- Nieuwe bestuursleden en opvolging Chris Buitelaar in VEEN
- Verslag 1e bespreking Klankbordgroep Monitoring Peilbesluit Reeuwijkse Plassen
- Verdwijnen van rietkragen en de muskusrat
- Oeverherstel van de Kerfwetering
Nieuwe bestuursleden
Voorstel van het bestuur. Het aantal bestuursleden was na het overlijden van Ruud van Eijk gedaald tot 4 en dat is tot onder het statutair minimum. Al geruime tijd werd gezocht naar nieuwe bestuursleden. Tot 2x toe gaf de ALV de overige bestuursleden mandaat om nieuwe bestuursleden te zoeken. Die hebben wij gevonden in de personen van Cor van Diest en Anton Schiere. Deze zomer hebben ze met veel waardering van de overige bestuursleden al deelgenomen aan onze bestuursvergaderingen.
Zoals al ruim een jaar bekend gaat Chris Buitelaar uit het bestuur van de Stichting VEEN. 21 december 2017 zal zijn laatste vergadering zijn.
Cor van Diest heeft zich inmiddels bereid verklaard om Chris op te volgen in het bestuur van de Stichting VEEN. Maar hij moet als opvolger van Chris wel bestuurslid van de VWR zijn. Dat laatste vraagt om een officiële benoeming als VWR bestuurder.
Anton Schiere vertegenwoordigt de VWR in de commissie Monitoring Peilbesluit van Rijnland. Het bestuur zoekt nog een vertegenwoordiger om naast Anton deel te nemen in deze klankbordgroep. Cor van Diest en Chris Buitelaar treden op als meelezers, plaatsvervangers en achtervang. Frits van Deest is op de achtergrond beschikbaar voor technisch advies.
Hoewel het niet verplicht is, is het ook daar van belang dat tenminste één van de vertegenwoordigers een VWR bestuurslid is. Het bestuur stelt daarom het volgende voor, in vervolg op het eerder gegeven mandaat in de ALV, om Cor van Diest en Anton Schiere te benoemen als bestuurslid VWR en om hen voor genoemde posities aan te wijzen als vertegenwoordigers uit het bestuur van de VWR. Het is de wens van beide om dat te zien bekrachtigd door een officieel besluit van de ALV. Dat kan dan in ALV van de VWR in april 2018.
Samenvattend: Cor en Anton gaan optreden als bestuursleden namens de VWR, maar de officiële benoeming wordt bekrachtigd in de ALV 2018.
Volgens goede democratische regels hebt u als leden het recht om u over de voorgestelde procedure uit te spreken en er bezwaar tegen te maken. Het bestuur geeft u daarvoor gelegenheid tot 31 december 2017 per e-mail (info@vwrreeuwijk.nl) of per brief. Indien u niet reageert, gaat het bestuur er van uit dat u het met de procedure eens bent. Mochten er – onverhoopt – toch bezwaren zijn, dan zal het bestuur op de kortst mogelijke termijn in januari 2018 een Algemene Leden Vergadering bijeenroepen.
Klankbordgroep Monitoring Peilbesluit Reeuwijkse Plassen
De Klankbordgroep was maandag 20 november voor de 1e keer bijeen. De klankbordgroep boekte op alle ingebrachte punten resultaten. Alleen over het monitoren van maaivelddaling per tijdvak was bij de VWR enige twijfel of dat wel voldoende gewaarborgd wordt door het amendement Bakker.
Zie het verslag van Cor van Diest.
Verdwijnen van rietkragen en de muskusrat
Peter van der Burg en Jan Vermaat schreven op basis van ervaring en literatuurstudie een artikel over de relatie tussen het verdwijnen van de rietkragen en de aanwezigheid van de muskusrat. Pikken de ganzen, meerkoeten en eenden als liefhebbers van mals groen graag de jonge spruiten uit het riet, het is de muskusrat die graag zijn tanden zet in het wortelgestel onder water waardoor het riet aan de basis afsterft. Slechte waterkwaliteit en oeverafslag door golven en wind zijn niet de enige oorzaak van het verdwijnen van riet.
Oeverherstel van de Kerfwetering
De Stichting VEEN, de Provincie Zuid-Holland, het HHRijnland en de Stichting Kerfwetering hebben gezamenlijk bijgedragen aan het herstel van de historische watergang Kerfwetering. Door erosie (golfslag, waterkwaliteit en muskusrattenvraat) verdwenen vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw veel rietkragen en eilanden. Hoewel de heer Van der Lee senior, toenmalig eigenaar van de meeste eilanden, ondanks flinke investeringen er niet in slaagde om de eilanden te behouden, was dat voor de genoemde partijen een viertal jaar geleden reden om gezamenlijk tot herstel over te gaan. Bij verdere afslag zouden ook de achterliggende oevers van de weilanden en de Kippenkade bedreigd worden. Besloten werd te investeren in het herstel van de legakkers en rietkragen, omzoomd door meerdere palenrijen ter bescherming van de afslag door golven en storm. De brochure geeft een mooi zicht op de resultaten en hoe partijen en deskundigen dit aanpakten.