VWRLedenbericht 2014 nr. 6

Ledenexcursie gemaal De Hooge Boezem.

Zaterdag 22 november brachten leden van de VWR een bezoek aan het gemaal De Hoge Boezem in Haastrecht. Het gemaal, oorspronkelijk een stoomgemaal, vervulde een belangrijke rol in de waterhuishouding van de Krimpenerwaard. Het gemaal is met behulp van sponsors mooi gerestaureerd en vervult de rol van een museum met een mooie presentatieruimte. Het gemaal wordt beheerd door vrijwilligers. Nanko Dijkveld Stol, een van de vrijwilligers, vertelde op enthousiaste wijze over het ontstaan van het laagveengebied met het kenmerkende slagenlandschap en alle maatregelen die werden genomen om de waterhuishouding te regelen. Wilt u meer weten, surf dan naar www.gemaalhaastrecht.nl.
Uw bestuur wil meer in contact treden met haar leden. Deze activiteit past daarin. Voor volgend jaar zijn er ook plannen voor enkele activiteiten. Wij verwelkomen na deze activiteit Paul Kamermans als nieuw lid. Dank aan de organisatoren Wilma Stel, Ben van Vulpen en JanKees Broer.

Ontwerp Bestemmingsplan Reeuwijkse Plassen.

Het Ontwerp Bestemmingsplan Reeuwijkse Plassen ligt ter inzage. Dit bestemmingsplan is van grote invloed op de toekomst van het plassengebied en kan van grote invloed zijn op uw eigendom. Onlangs waren er 3 inloopavonden. Iedereen was heel begrijpelijk geïnteresseerd in wat de bestemming van zijn eigendom zal worden. Wat verandert er, hoe groot is het bouwvlak, hoeveel m3 mag er gebouwd worden, staan de bijgebouwen er op, etc.

Belangrijk!

Deze zienswijze moet u hebben ingediend indien u na de vaststelling van het Bestemmingsplan door de gemeenteraad Bodegraven-Reeuwijk een bezwaarschift wilt indienen.
Tot 17 december kunt u uw zienswijze indienen!

Wat doet de VWR (het bestuur) niet en wat doet de VWR wel voor de leden in het kader van het bestemmingsplan?

Wat doet de VWR niet.

De VWR kan geen zienswijze voor een individueel lid indienen. Elke eigendomssituatie is uniek en heeft een eigen historie. De VWR (het bestuur) mist de personele capaciteit om dat allemaal te beoordelen en indien nodig een individuele zienswijze op te stellen. Het bestuur roept u wel op om vooral, indien van toepassing, een zienswijze op te stellen. Let op: uw zienswijze kan ook gaan over een bestemming op een onroerend goed van anderen waar u last van kan krijgen.

Wat doet de VWR wel.

Om u behulpzaam te zijn zal de VWR via de website vanaf 3 december een format voor een brief op de website plaatsen. Die kunt u downloaden.

De VWR dient een zienswijze in over zaken die het gehele gebied raken. Dat raakt ook alle leden. Dat betreft bij voorbeeld de indeling van natuur, natuur en recreatief medegebruik, percelen met intensieve recreatie en extensieve recreatie, de methode waarmee dat is beoordeeld en vastgesteld, gebieden waar wel en niet mag worden gevaren, de beheerruimtes op onbebouwde percelen, etc. De VWR zal dit doen door het bestemmingsplan te toetsen aan de Gebiedsvisie Reeuwijkse Plassen, een rapport waar het bestuur meer dan 4 jaar samen met andere partijen aan heeft gewerkt en dat uitvoerig met u bediscussieerd is. De VWR toetst haar zienswijze ook aan die van de zusterverenigingen de Sluipwijkse Plassen en de Gravekoop. Waar mogelijk wordt een gezamenlijke zienswijze ingediend. Op onderdelen zullen wij ook de andere partijen, bij voorbeeld de georganiseerde watersport (SWRP) contacten.

Wat doet de VWR nog meer?

U krijgt aan het einde van deze tekst drie links waarop u kunt klikken. U kunt dan alle stukken van het ontwerp bestemmingsplan inzien

Wat kunnen de leden doen?

  1. Maak uw persoonlijke zienswijze kenbaar (17 december is de sluitingsdatum). Laat uw kans niet lopen. Stuur de VWR een kopie via info@vwrreeuwijk.nl.
  2. Maak uw zienswijze op het algemeen belang van het bestemmingsplan bij de VWR kenbaar.
    Een zienswijze van de VWR is een zienswijze van haar leden! Uw bestuur kan alleen een goed onderbouwde zienswijze namens haar leden opschrijven wanneer u uw zienswijze op de zaken die het algemeen belang betreffen aan ons kenbaar maakt.
    Het gaat om uw zienswijze op bij voorbeeld de indeling van natuur, natuur en recreatief medegebruik, percelen met intensieve recreatie en extensieve recreatie, de methode waarmee dat is beoordeeld en vastgesteld, gebieden waar wel en niet mag worden gevaren, de beheerruimtes op onbebouwde percelen, etc. Stuur deze naar het bestuur via info@vwrreeuwijk.nl. 9 december as. moet als limiet gesteld worden om de reacties te kunnen verwerken en af te stemmen met onze zusterverenigingen.
  3. Deel uw zienswijze op het forum op onze de VWR website.
    Er is nog een extra mogelijkheid om uw zienswijze met uw bestuur en andere leden te delen. De VWR website kent een forum. Dat is bedoeld om een mening te geven en te delen. Plaats daarin uw algemene en/of uw persoonlijke zienswijze op de consequenties voor uw eigendom. Laat anderen in uw mening delen en wanneer anderen hun zienswijze ook delen, dan ontstaat er een soort van community. Leden helpen elkaar onderling. Ook het bestuur kan er informatie uit halen.

De stukken van het bestemmingsplan zijn in te zien via:

  1. www.ruimtelijkeplannen.nl via het ID nummer: NL.IMRO.1901.Plassengebied-BP40;
  2. www.bodegraven-reeuwijk.nl >Wonen, leven, werken > Plannen en projecten > Sluipwijk/Plassengebied > Bestemmingsplan Plassengebied;
  3. op papier en digitaal tijdens openingsuren van het Klantcontactcentrum (KCC) aan de Julianastraat 6 in Bodegraven (Bij Everts).

Gebiedsdeal Reeuwijkse Plassen en Veenweiden.

De twee ledenraadplegingen waren succesvol. Een goede opkomst, grote betrokkenheid, stevige discussies en een goede duiding van wat wel en wat niet. De VWR vertegenwoordigers in VEEN konden er iets mee. Wat is daarna gebeurd.

  • Een vergadering van VEEN waarin alle deelprojecten werden besproken. Namens de VWR is ingebracht dat versmalling doorvaart Nieuwenbroek/Roggebroek – Vrijhoef als zeer onwenselijk werd geacht en dat het herstel van het Kerkepad in de Nieuwenbroekse plas geen draagvlak had.
  • In een ingelaste vergadering van VEEN is er een projectorganisatie (voorstel VWR) vastgesteld. VEEN benoemt uit haar midden een stuurgroep van 2 of 3 personen. Er komt een inhoudelijk projectcoördinator met een projectsecretaris. VEEN vraagt subsidie aan bij de provincie. VEEN voert zelf geen (deel)projecten uit. Dat gebeurt in opdracht van de eigenaar van een object en die vraagt daarvoor bij VEEN subsidie aan. VEEN is wel verantwoordelijk voor de eindafrekening bij de provincie.
  • De Adessium Foundation faciliteert VEEN financieel in de voorbereiding en coördinatie.
  • VEEN heeft haar budget bijgesteld tot maximaal € 500.000. Dit geld bestaat voor een deel uit compensatiegelden Broekvelden-Vettebroek en niet bestede gelden van de vaarontheffingen tot aan 2013. Gelden uit de vaarontheffingen 2013 e.v. zullen besteed blijven worden aan projecten waarvoor de opbrengsten van de vaarontheffingen zijn bedoeld: herstel van natuurwaarden op initiatief van particulieren.
  • Zoals bij vele projecten was de aanloop rommelig. Het is nu bekend waar het om gaat, hoeveel geld er is, wie voor wat verantwoordelijk is, etc. De definitiefase is ten einde. De VWR dient voor de komende vergadering VEEN een algemeen Plan van Aanpak (PVA) in. Dit PvA is voor VEEN het beslisdocument op de rand van de definitie- en de voorbereidingsfase.

Kascontrole jaren 2012 en 2013.

Zowel in de ALV van april 2013 en 2014 gaf u het bestuur mandaat een kascontrole te regelen. Dat heeft plaatsgevonden. De administratie van 2012 en 2013 is gecontroleerd en in orde bevonden. De kascommissie stelt voor de penningmeester te dechargeren voor zijn gevoerde beleid en administratie. Indien niet akkoord – wat het bestuur zich niet kan voorstellen – kunt reageren tot eveneens 7 december.

Jaarverslag 2013.

Het inhoudelijk jaarverslag van de VWR 2013 is (zonder financiële gegevens) vanaf 4 december 2014 in te zien op de website van de VWR.